Scherpste prijsSnelle leveringGratis bezorgd vanaf €100 in NederlandKlantbeoordeling 4.6/5

Stap 1 - Kies de juiste kraan

Deze tip klinkt logisch maar er zijn diverse verschillen in functie en gebruik. Hieronder noemen we een aantal punten waar je op moet letten.

Stap 2 - Bepaal voor welke ruimte of handeling je de kraan wilt gebruiken

Waar moet je nieuwe kraan komen? We onderscheiden de volgende soorten kranen
  • Wastafelkraan
  • Keukenkraan
  • Fonteinkraan
  • Douchekraan
  • Badkraan
  • Bidetkraan

Wastafelkraan
Een wastafelkraan wordt gebruikt op een losse wastafel of op de wastafel van een badkamermeubel. Er zijn diverse modellen wastafelkranen, een 1-gats wastafelkraan, een 2-gats wastafelkraan, 3-gats wastafelkraan en een inbouwkraan.
Het meest gebruikte model is de 1-gats wastafelkraan. Het woord zelf zegt het eigenlijk al, deze wordt gebruikt als de wastafel één gat heeft om de kraan te monteren. Bij een twee of drie gats wastafelkraan is de kraan opgedeeld in delen. De bediening bevindt zich in één of twee gaten en de uitloop bevindt zich in een ander gat. Je kunt zo met één soort kraan toch een totaal andere uitstraling bereiken door een ander model toe te passen. Daarnaast zijn er kranen met een hoge of een lage uitloop. Een bekend begrip dat bij een wastafelkraan hoort is de waste. Dit is eigenlijk de Engelse benaming voor afvoerplug. Als een wastafelkraan voorzien is van een waste dan bevindt er zich aan de achterzijde van de kraan een hendeltje waarmee je de afvoerplug open of dicht kunt zetten. Indien je een kraan zonder waste bestelt dan dien je er een losse afvoerplug bij te bestellen.
Keukenkraan
Ook bij een keukenkraan kennen we 1-gats, 2-gats, en 3-gats kranen en kan hiermee een bepaalde uitstraling gecreëerd worden. Ook bij keukenkranen zijn er kranen met een hoge of een lage uitloop. Daarnaast zijn er ook keukenkranen met een handdouche of een uittrekbare uitloop. Hiermee kun je het uiteinde van de uitloop eruit trekken waardoor je de spoelbak of de vieze vaat efficiënter kunt afspoelen en zo minder knoeit.

Fonteinkraan
Een fonteinkraan wordt gebruikt in de toiletruimte, het staat dan ook wel bekend als een toiletkraan. Een fonteinkraan is bijna altijd een koudwaterkraan, doorgaans is er in de toiletruimte namelijk geen warm wateraansluiting. Bij een fonteinkraan is het van belang dat je er goed met de handen onder kunt. Doordat een fonteinkraan klein en laag is kan dit voor voornamelijk mannen nog weleens lastiger zijn en wordt het snel een natte bedoeling. Om dit te voorkomen bestaan er ook toiletkranen met een hoge uitloop. Naast een staande fonteinkraan bestaan er ook fonteinkranen die uit de muur komen.

Douchekraan
Een douchekraan bestaat in een meng uitvoering of een thermostatische uitvoering. Bij een meng uitvoering dien je de temperatuur zelf te regelen middels een warm- en koudwater knop. Bij een thermostaatkraan regelt de kraan dit zelf, hierbij hoef je alleen de gewenste temperatuur in te stellen. Douchekranen kunnen op de muur of in de muur geplaatst worden. Deze laatste variant noemen we een inbouwkraan, hierbij bevindt het mechanische gedeelte zich in de muur en alleen de hendel met rozet is zichtbaar. Douchekranen die op de muur geplaatst worden kennen een aansluit afstand of hart-op-hart afstand van 12cm of 15cm. Doorgaans is dit 15cm maar in oudere huizen kan dit 12cm zijn. Meet dit goed na alvorens een keuze te maken.Badkraan
Een badkraan is er net als een douchekraan in een meng uitvoering of een thermostatische uitvoering en ook als een opbouwkraan of een inbouwkraan. Maar een badkraan kan ook op de badrand of zelfs op de vloer geplaatst worden.
Wil je de kraan op de badrand plaatsen dan heb je een badrandkraan nodig. Let er wel op dat de rand van het bad hier breed genoeg voor is of zorg er voor dat er een planchet naast het bad gemaakt wordt waar de badrandkraan op gemonteerd word. Een badkraan die op de vloer gemonteerd wordt noemen we een vrijstaande badkraan, een dergelijke kraan wordt doorgaans alleen gebruikt bij een vrijstaand bad.Bidetkraan
Een minder bekende kraansoort in Nederland maar wel belangrijk om te noemen is de bidetkraan. Zoals het woord al zegt wordt deze kraan op een bidet geplaatst. Een bidet gebruikt men om de intieme delen te reinigen. Net zoals een wastafelkraan is een bidetkraan er in een 1-gats, 2-gats of 3-gats uitvoering. Ook zoals bij de wastafelkraan kan de bidetkraan geleverd worden met of zonder een waste (afvoerplug).Stap 3 - Hoe wil je de kraan bedienen?

Ook hier zijn een aantal verschillen waar je over na kunt denken
• Wil je zelf je watertemperatuur mixen? Dan kies je voor een mengkraan. Deze is er in twee uitvoeringen, of als ééngreepsbediening, met één hand beweeg je van koud naar warm om de temperatuur te veranderen. Of een aparte koud en warm water bediening, hier is veel keuze in vormgeving mogelijk.
• Wil je graag dat de temperatuur constant wordt afgegeven? Een thermostaat kraan staat vooraf ingesteld op een bepaalde temperatuur en deze is met één knop open of dicht te draaien. Dit wordt vaak gekozen door gezinnen met jonge kinderen of door oudere mensen aangezien de temperatuur constant blijft.
• Een sensor kraan gaat lopen zodra je met je hand in de buurt van de kraan komt, dit is de meest hygiënische keuze
• Helemaal nieuw is de cooltouch technologie. Hierbij wordt de behuizing van de bad of douchekraan niet warmer dan de ingestelde temperatuur. Dus stel je de kraan in op 38 graden dan wordt de behuizing niet warmer dan 38 graden. Bij een kraan zonder cooltouch technologie wordt de behuizing net zo warm als de warm water aanvoer. Dit kan wel oplopen tot 60 graden. Je kunt je voorstellen dat kleine kinderen of oudere mensen die tegen de kraan leunen brandwonden kunnen oplopen. Cooltouch technologie is alleen verkrijgbaar bij een thermostatische kraan van Grohe. Meng kranen kennen deze technologie niet.Stap 4 - Kies de kleur en uitstraling

Eén of meerdere kranen in een badkamer, zijn vaak de eyecatchers in de ruimte. Er is veel aanbod hierin, je kunt kiezen uit glanzende, matte en/of gekleurde kranen. Sinds vorig jaar zijn zwarte of witte kranen populair en ook rosegold wordt steeds vaker toegepast. Ook qua vormgeving zijn er veel mogelijkheden, zo zijn er moderne kranen, industriële kranen, klassieke kranen, vierkante kranen, ronde kranen, stoere kranen, elegante kranen en ga zo maar door.

Geen zin om teveel te betalen? Stuur ons je offerte! Wij checken hem en maken de beste deal.

Nog geen offerte? Laat ons dan weten wat je wensen zijn en ontvang een offerte op maat.

Vraag offerte aan