Scherpe prijsSnelle leveringGratis bezorgd vanaf €100 in NederlandKlantbeoordeling 4.5/5
Het monteren van een ligbad kost gemiddeld 6 uur

Hoe monteer ik een ligbad


Benodigd gereedschap:

 • Waterpas
 • Sanitairkit
 • Kitspuit
 • Waterpomptang
 • Engelse sleutel
 • PVC leidingen en koppelingen
 • Houten balken
 • Gipsbeton blokken (optioneel)
 • Gipsplaat (optioneel)
 • Purschuim
 • Houten plaat
 • Boormachine

Stap 1 - Bepalen positie afvoer- en aanvoerleiding

Voordat je aan de slag gaat met het plaatsen van het bad is het belangrijk om de positie van de aan- en afvoerleiding te bepalen. Deze zorgen voor het vullen en het legen van het bad en zijn dus van essentieel belang.

Afvoerleiding
In de badkamer is er altijd een standleiding aanwezig. Hier wordt al het afvalwater van de badkamer verzameld en naar de riolering buiten het huis afgevoerd. Mocht je de afvoerleiding niet makkelijk kunnen vinden dan kun je deze veelal herleiden vanaf de standleiding. Vergelijk de positie van de bestaande afvoer goed met de afvoer positie van het nieuwe bad en bepaal of hierin wijzigingen aangebracht dienen te worden.

Aanvoerleiding
Om je ligbad te kunnen vullen dien je gebruik te maken van een kraan. De positie van de waterleidingen hangen samen met de positie van je badkraan. Maak je gebruik van een vrijstaande badkraan dan zul je de waterleidingen in de vloer aan moeten leggen. Plaats je een kraan op of in de muur dan zul je de waterleidingen vanzelf sprekend in de muur aan moeten leggen. Bepaal vooraf goed de afstand tussen de warm- en koud waterleiding aangezien dit van essentieel belang is voor de montage van je kraan.
Monteer voor het plaatsen van het bad al het leidingwerk.


Stap 2 - Ondersteuning van het bad

Het ondersteunen van het ligbad vormt een belangrijk onderdeel in het montageproces.
Voor het ondersteunen van het ligbad kun je gebruik maken van de meegeleverde stelpoten. Deze poten zijn veelal op een stalen of kunststof frame gemonteerd en kunnen onder het bad gekit of geschroefd worden. Indien je er voor kiest om de poten vast te schroeven zorg dan dat je gebruik maakt van de originele schroeven. Anders loop je namelijk het risico dat je door de bodem heen schroeft met als gevolg een lek bad.

Na het monteren van de stelpoten kun je de hoogte van het bad gaan bepalen, de stelmogelijkheid bedraagt veelal enkele centimeters. Houd hierbij rekening met de positie van je badkraan, er moet namelijk voldoende ruimte tussen het bad en de kraan te zitten. Draag er te allen tijde zorg voor dat het bad waterpas geplaatst word. Ondersteuning door alleen de stelpoten is niet voldoende, hierdoor krijgt het bad geen stabiliteit. Om het bad verder te ondersteunen kunnen er aan de muurzijdes balken gemonteerd worden waar het bad op rust. Zorg er ook hierbij weer voor dat deze ten allen tijde waterpas geplaatst wordt.
Ondersteun het bad ook aan de muurzijde door een houten balk op de muur te bevestigen.


Stap 3 - Plaatsen van het bad

Na het stellen van het bad kun je het bad op zijn uiteindelijke plek gaan plaatsen. Om het bad te fixeren kun je twee dingen doen.
1. Je kunt de badpoten in wat cement om kapselen waardoor ze zich vasthechten aan de betonnen ondergrond. Dit is optioneel en niet persé nodig.

2. Het is wel absoluut noodzakelijk om het bad aan de muur vast te kitten. De kit zorgt voor twee dingen, het fixeert het bad en het zorgt voor een waterdichte barrière. Voorzie de steunbalken ruimschoots van kit en zorg ervoor dat er zich een ruime kit reep bevindt tussen de badrand en de muur. Dit voorkomt contact van het bad met de muur. Hiermee voorkom je ongewenste geluiden die zich door de muur naar andere ruimten in het huis verplaatsen. Nadat je het bad geplaatst hebt kun je beginnen met het aansluiten van de afvoer. Doe dit zorgvuldig om een eventuele lekkage te voorkomen. Als extra veiligheidsmaatregel kun je de wartel van de afvoer vastzetten met een dotje kit. Deze kunnen in de verre toekomst namelijk los gaan zitten door kleine bewegingen van het bad en gaan lekken. Met een dotje kit voorkom je dit.
Plaats een dot kit op de wartels van de afvoer om te voorkomen dat deze na verloop van tijd los gaan zitten en hierdoor lekken.


Stap 4 - Controleren op lekkages en het zetten van het bad

Dit gedeelte van het montageproces wordt vaak vergeten maar vormt een belangrijk onderdeel. Als een bad gevuld wordt met water komt het onder een enorme druk te staan.
Om te voorkomen dat er nadien zaken gaan knarsen of barsten dien je het bad na het plaatsen te vullen met water en een dag te laten staan. Hierdoor kan het bad zich zetten en kun je tegelijkertijd controleren of er zich nog ergens lekkages bevinden.
Laat het bad half gevuld 24 uur staan en controleer goed op eventuele lekkages.


Stap 5 - Het maken van een bad ombouw

Het maken van een bad ombouw kan op twee verschillende manieren. Je kunt hierbij werken met gipsbeton blokken of je kunt werken met houten panelen. Dit laatste is eenvoudiger maar zorgt voor een mindere isolatie en daardoor voor meer geluiden bij gebruik van het bad. Alvorens houten panelen rondom het bad te kunnen plaatsen dien je een houten geraamte te maken die je onder de badrand monteert. Dit houten geraamte fungeert als versteviging en montage mogelijkheid voor de houten panelen. Houd bij de plaatsing van de houten panelen rekening met de afwerking van de panelen. Naar gelang de dikte van de afwerking dien je de ombouw iets terug te plaatsen ten opzicht van de buitenzijde van het bad.

Het is ook mogelijk om de bad ombouw te maken van gipsbetonblokken. Deze kun je met een zaag op lengte maken en verticaal onder de badrand plaatsen. Aan de onderzijde lijm je de gipsbetonblokken vast op de vloer. Aan de bovenzijde kun je de blokken inspuiten met purschuim. Dit schuim zet zich uit en zorgt er voor dat de gipsbetonblokken strak tussen de badrand komen te zitten. Let op dat je niet teveel purschuim gebruikt! Naar gelang de dikte van de afwerking dien je de ombouw iets terug te plaatsen ten opzicht van de buitenzijde van het bad.
Een bad is erg gevoelig voor valschade. Leg na montage een houten plaat over het bad om dit soort schade te voorkomen.


Stap 6 - Lekker genieten

Nu alles gemonteerd is kun je lekker genieten van je bad. Wist je dat we ook veel bad accessoires verkopen zoals een badkussen, zeephouder, badgreep etc. voor nog meer bad plezier.

Geen zin om teveel te betalen? Stuur ons je offerte! Wij checken hem en maken de beste deal.

Nog geen offerte? Laat ons dan weten wat je wensen zijn en ontvang een offerte op maat.

Vraag offerte aan