Scherpste prijsSnelle leveringGratis bezorgd vanaf €100 in NederlandKlantbeoordeling 4.6/5
Het monteren van een radiator kost gemiddeld 120 minuten

Hoe monteer ik een radiator


Benodigd gereedschap:

 • Engelse sleutel
 • Waterpomptang
 • Pijpenbuiger
 • Pijpensnijder of ijzerzaag
 • Waterpas
 • Boormachine
 • Steenboortjes
 • Hamer
 • Knelfittingen
 • Leidingen
 • Teflon tape / vloeibare pakking

Stap 1 - Het legen van het cv systeem

Voordat je kunt beginnen met het verwijderen van de radiator dien je het water uit het cv systeem te laten lopen. Haal de stekker van de cv installatie uit het stopcontact. Sluit een tuinslang aan op het aftappunt en zorg dat je een goed formaat emmer hebt. Houd flinke doeken bij de hand om gemorst water mee op te vegen want het water is vaak erg vies door alle roest uit de leidingen. Als er nog maar weinig water uit komt dan ga je naar de radiator die vervangen moet worden en daar draai je het aftapkraantje ook open. Houd hier ook een emmer en een doek bij de hand. Als er uit beide aftappunten geen water meer uitkomt dan weet je dat de leiding leeg is.
Oude cv-installaties kun je na het legen vullen met een reiniger en een tijdje laten draaien zodat alle interne aanslag wordt opgelost.

Stap 2 - Het verwijderen van de oude radiator

Draai de knelfittingen van de radiator los met een Engelse sleutel. Sommige knelfittingen kunnen erg vast zitten doordat deze al jaren vast zitten. Soms kan het zijn dat er nog een beetje achtergebleven water uit de leiding komt. Als alle leidingen los gedraaid zijn kun je de ophangbeugels van de radiator los draaien en de radiator uit de beugels tillen. Grotere radiatoren kunnen enorm zwaar zijn, deze kun je beter met twee personen uit de beugels tillen. Als laatste verwijder je de oude ophangbeugels van de muur. Vul de oude bevestigingsgaten met muurvuller en werk deze weg met verf indien ze in het zicht komen.
Een grote radiator is erg zwaar, verwijder deze met twee personen.

Stap 3 - Bepaal de positie van de nieuwe radiator

Meet goed op waar de nieuwe radiator moet komen en bepaal waar de nieuwe ophangbeugels gemonteerd moeten worden. Hierbij geldt twee keer meten één keer boren! Als de radiator hangt kijk je of je de bestaande leidingen aan kunt sluiten. Als dit niet het geval is dan zaag of snijd je de leidingen af vanaf waar ze verlegd moeten worden. Als dit vanaf de muur is let dan op dat je nog ongeveer 5cm overhoudt voor nieuwe knelfittingen. De nieuwe leidingen kun je met behulp van een pijpenbuiger de juiste richting op buigen. Een pijpenbuiger is absoluut noodzakelijk, zonder een pijpenbuiger zal de leiding knikken en niet meer te gebruiken zijn.
Gebruik een pijpensnijder om leidingen in te korten. Hiermee snijd je altijd recht en ontstaan er geen bramen.

Stap 4 - Sluit de leidingen aan op de radiator

Sluit het radiator kraanhuis en het voetventiel aan op de radiator. De schroefdraden van beide delen omwikkel je een paar keer met teflon tape om lekkage te voorkomen. De leidingen kun je vervolgens aan het voetventiel en het kraanhuis koppelen. Controleer of alle leidingen goed vast zitten en niet te veel kunnen bewegen. Als dit wel het geval is dan kun je die leidingen vast zetten met muurbeugels.
Controleer of alle knelfittingen voldoende zijn aangedraaid voordat je gaat vullen.

Stap 5 - Het vullen van het cv systeem

Nu de radiator hangt en alle leidingen weer zijn aangesloten kun je het cv systeem gaan vullen. Controleer of het aftappunt van de radiator gesloten is en sluit het aftappunt van de cv installatie nu aan op de kraan. Steek de stekker van de cv installatie in het stopcontact en vul de installatie zodat er voldoende druk in de leidingen zit. Iedere cv installatie kent een minimale en maximale waterdruk. Controleer hiervoor de handleiding van je cv installatie. Als de juiste druk is bereikt dan draai je de kraan en het aftappunt dicht en laat je de cv installatie even zijn werk doen. Vaak zal de installatie zichzelf eerst gaan ontluchten zodat alle lucht uit de leidingen is. Is dit niet het geval dan kan het verwarmingscircuit borrel geluiden gaan maken.
Voeg een beetje antivries toe aan het systeem om roestvorming in de leidingen te voorkomen.

Stap 6 - Het controleren op lekkages

De cv installatie is zichzelf aan het ontluchten en nu heb jij alle tijd om de leidingen en radiator op lekkages te controleren. Houd een engelse sleutel bij de hand en draai knelfittingen die lekken iets strakker aan. Dit is veelal voldoende om de lekkage te stoppen. Indien dit niet helpt kan het ook zijn dat de leiding niet ver genoeg in de fitting zit of dat deze schuin is afgesneden of gezaagd. In dat geval zal je het systeem weer moeten legen en de leiding of fitting opnieuw bevestigen.
Een lekkende schroefdraad verbinding kun je ook dichten met vloeibare pakking.

Stap 7 - Het testen van de radiator

Nu er geen lekkages zijn en de cv installatie zichzelf heeft ontlucht kun je testen of de radiator goed warm word. Zet de thermostaat in de woonkamer op de hoogste stand en draai de nieuwe radiator vol open. Binnen enkele minuten zou je de radiator al warm moeten voelen worden. Wordt de radiator niet helemaal warm dan is dit vaak het geval bij een radiator die vanaf de bovenzijde is aangesloten en waarbij er geen extra stromingsbuis in de radiator is gemonteerd. Een stromingsbuis forceert het water onderin de radiator waardoor die volledig warm wordt. Om een stromingsbuis te kunnen monteren dien je het cv systeem af te tappen en de aanvoer leiding los te koppelen. Hierna kan er een stromingsbuis in de radiator geplaatst worden en kunnen de leidingen aangesloten worden en het cv systeem weer gevuld en ontlucht worden.
Plaats een thermostaatkraan op de radiator, zo bespaar je energie en je badkamer wordt nooit meer te warm.


Geen zin om teveel te betalen? Stuur ons je offerte! Wij checken hem en maken de beste deal.

Nog geen offerte? Laat ons dan weten wat je wensen zijn en ontvang een offerte op maat.

Vraag offerte aan